kolbásztök, császárszalonna

A mai szállítmánnyal kolbásztök érkezett a konyhába, UTE-drukker padlizsán és hatalmas karalábé mellett. Bár nagyon lelkesen próbálgattam, rendes fotót egyszerűen képtelenség volt készíteni a másfél méter hosszú, leginkább egy kardra hasonlító zöldségről, így meg kell elégednetek a már kész ebédről lőtt képpel. Úgy tűnik, nem csak a fényképezőgépnek, az internetnek sem túl nagy barátja a kolbásztök, magyar nyelven mindössze három receptet találtam.

Feltételezem, hogy készíthető belőle majdnem minden, ami a közönséges tökből, én most azonban inkább a cukkinihez való hasonlóságára erősítettem rá, így készült ez a villámgyors barnarizses csoda. Legnagyobb potenciált viszont a zöldségchips formátumban látom: a kolbásztök pár milliméter vastagra vágva és kevés olajban kisütve úgy néz ki, mintha rengeteg aprópénzünk lenne. Ha tehetitek, mindenképp próbáljátok ki!
Rizssaláta kolbásztökkel és császárszalonnával
(2 főre)
20 cm-es darab kolbásztök
fél fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zacskó barnarizs
1 nagy csokor petrezselyem
negyed marék bazsalikom
3 szelet császárszalonna
só, bors, olívaolaj
kevés reszelt citromhéj
A rizst a csomagoláson jelzett módon megfőzzük.
A kolbásztököt néhány milliméter vastagon felkarikázzuk. Egy nagy serpenyőben 2 ek olívaolajat melegítünk, beleszórjuk a tököt, sózzuk, átforgatjuk, majd fedő alatt alacsony lángon 3-5 percig pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, nagyobbra vesszük a lángot és addig sütjük a korongokat, amíg picit barnulni kezdenek. Ha kész, papírtörlőre kanalazzuk.
Ugyanebben a serpenyőben folyamatosan kevergetve 1 ek olívaolajon pici sóval megpároljuk a finomra vágott lilahagymát és fokhagymát. Ezt is a tök mellé kanalazzuk, amikor kész, majd újra egy csepp olívaolajat teszünk a serpenyőbe. Most a felcsíkozott császárszalonnát tesszük bele, és ezt is szép aranybarnára pirítjuk.
Eközben finomra aprítjuk a zöldfűszereket, végül összeállítjuk az ételt: a rizshez keverjük a tököt, a hagymát és a zöldfűszert, ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Tálaláskor a tetejére halmozzuk a császárszalonnát és esetleg reszelünk rá egy kevés citromhéjat.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s